Zdjęcie butelek olejów w ogrodzie

Dr Gola - Olej z wiesiołka

14 powodów, dla których warto po niego sięgnąć

Łagodzi objawy PMS

Olej z wiesiołka stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które korzystnie oddziałują na gospodarkę hormonalną organizmu i tym samym uśmierzają dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy.

Wspomaga płodność

Kwas gamma-linolenowy i kwas linolowy wspierają funkcjonowanie kobiecego układu rozrodczego i w rezultacie sprzyjają zapłodnieniu.

Wspiera leczenie reumatyzmu

Kilkumiesięczna kuracja wiesiołkiem pozwala skutecznie zredukować objawy chorób reumatycznych. Korzystne działanie wynika z zawartości kwasów LA i GLA, które zapobiegają stanom zapalnym, pomagają regenerować uszkodzone więzadła, a także wzmacniają tkankę chrzestną i łączną.

Spowalnia rozwój osteoporozy

Dowiedziono, że zbyt niski poziom NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych) może mieć związek z ubytkiem masy kostnej. Natomiast spożywanie oleju z wiesiołka wraz z olejem rybim (zawierającym kwasy omega-3) i wapniem może zapobiegać utracie masy kostnej i zwiększać gęstość kości.

Hamuje uszkodzenia nerwów w cukrzycy

Degeneracja nerwów obwodowych to częste powikłanie cukrzycy. Chorzy cierpią wówczas na neuropatię czuciową objawiającą się m.in. mrowieniem dłoni i stóp, bólami mięśni kończyn oraz zaburzeniami czucia. Badania kliniczne wykazały, że codzienne spożywanie oleju z wiesiołka przez okres 6 miesięcy poprawia stan chorych na cukrzycę i niweluje objawy uszkodzeń nerwów.

Chroni przed chorobami serca i naczyń

Kwas gamma-linolenowy wspomaga pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi, natomiast sterole roślinne zawarte w wiesiołku hamują absorpcję „złego” cholesterolu przez jelita i tym samym zmniejszają jego stężenie we krwi. Olej z wiesiołka może być zatem cennym składnikiem profilaktyki miażdżycy i chorób serca.

Zwiększa odporność

Olej z wiesiołka pomaga usunąć toksyny z organizmu, co w rezultacie daje organizmowi siłę do walki z infekcjami. Dzięki zawartości witaminy E, tłuszcz chroni również przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do rozwoju wielu schorzeń i chorób. Ponadto zawarte w wiesiołku kwasy tłuszczowe omega-6 stymulują układ odpornościowy, a także zapewniają ochronę przed infekcjami dróg oddechowych, alergią i astmą.

Niweluje objawy zespołu chronicznego zmęczenia

Olej z wiesiołka w połączeniu z olejem rybim likwiduje dolegliwości związane z syndromem przewlekłego zmęczenia. Ta zdrowa kombinacja może pomóc osobom cierpiącym się na bóle mięśni, zaburzenia koncentracji oraz długotrwały stan wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Pomaga w odchudzaniu

Olej przyspiesza trawienie i ogranicza magazynowanie tłuszczu. Zawarty w nim kwas GLA stymuluje pracę brunatnej tkanki tłuszczowej, dzięki której zbędny tłuszcz zostaje przetworzony na energię cieplną.

Łagodzi objawy zespołu Raynauda

Zespół Raynauda polega na nagłym skurczu tętnic i związanym z tym zmniejszonym przepływem krwi, wskutek czego dochodzi do zblednięcia, zasinienia i przekrwienia dłoni, rzadziej stóp. Objaw może być reakcją na niską temperaturę lub stres, a czasem pojawia się bez przyczyny. Tymczasem według niektórych wczesnych badań codzienne przyjmowanie oleju z wiesiołka przez 2 miesiące zmniejsza objawy zespołu Raynauda.

Pomaga w leczeniu schorzeń dermatologicznych

Olej z wiesiołka zmniejsza stan zapalny i łagodzi objawy egzemy takie jak: świąd, zaczerwienienie i obrzęk skóry. Tłuszcz ten może również pomóc osobom cierpiącym na trądzik wywołany zaburzeniami gospodarki hormonalnej. Regularne spożycie oleju pomaga utrzymać równowagę hormonalną i w rezultacie leczy problem „od środka”. Natomiast przy stosowaniu zewnętrznym, smarując twarz olejem można przyspieszyć gojenie zmian trądzikowych i poprawić ogólną kondycję skóry.

Dba o młody wygląd skóry

Według badań olej z wiesiołka może hamować zmiany strukturalne i funkcjonalne postępujące z wiekiem. Okazało się, że już po 3 miesiącach w grupie kobiet przyjmujących olej z wiesiołka stwierdzono poprawę parametrów fizycznych skóry: wilgotności, ucieczki wody przez naskórek, elastyczności, jędrności, odporności na zmęczenie i szorstkości. Za właściwości „odmładzające” odpowiada kwas GLA, który ma ogromne znaczenie dla wyglądu skóry - wskutek jego niedoborów skóra traci jędrność i wilgoć, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.

Poprawia stan włosów i paznokci

Spożywanie oleju z wiesiołka sprawia że, paznokcie rosną zdrowe i mocne, tracąc tym samym tendencję do łamliwości. Olej można stosować również bezpośrednio na włosy w postaci wcierki (w końcówki), odżywki lub maski przez myciem. Takie zabiegi przywrócą zdrowie i blask włosów zniszczonych przez farbowanie, prostowanie i inne zabiegi kosmetyczne.

Powstrzymuje łysienie

Za proces łysienia w znacznym stopniu odpowiada zaburzona równowaga hormonalna organizmu. Systematyczne spożywanie oleju z wiesiołka (który reguluje poziom hormonów) może zatem powstrzymać nadmierne wypadanie włosów - w tym celu zaleca się przyjmowanie dawki 500 mg dziennie przez okres 6-8 tygodni. Olej warto stosować również zewnętrznie, wcierając go bezpośrednio w skórę głowy lub dodając kilka kropel do zwykłego szamponu.

SPOŻYWANIE

  • Olej z wiesiołka należy spożywać wyłącznie na zimno, gdyż po obróbce cieplnej traci swe cenne składniki.
  • Dorośli mogą przyjmować 6-8 g dziennie, dzieci do lat trzech połowę porcji (3-4 g).
  • Osoby chore i regularnie przyjmujące leki (zwłaszcza na rozrzedzanie krwi, obniżenie ciśnienia, padaczkę i schizofrenię) powinny skonsultować z lekarzem chęć spożywania oleju z wiesiołka.

PRZECHOWYWANIE

Powinien być przechowywany zawsze w ciemnej butelce, w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne.