Dr Gola - Olej z pestek dyni
Olej dyniowy - zielone złoto
Olej z pestek dyni w 18,8 procenta składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Resztę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, na które w 33,4 procenta składają się kwasy jednonienasycone, a w 47,8 procenta kwasy wielonienasycone. Na wielonienasycone kwasy tłuszczowe w większości składają się kwasy omega-6. Niestety, olej z pestek dyni zawiera śladowe ilości kwasów omega-3 (około 0,5 procenta). Z kolei w innych badaniach nie odnotowano udziału kwasu linolenowego (z grupy omega-3) w oleju z pestek z dyni. W związku z tym stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest bardzo niekorzystny. Udowodniono, że nadmierne spożywanie produktów bogatych w omega-6 przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może sprzyjać rozwojowi nowotworów, np. raka piersi (szczególnie u kobiet po menopauzie). Dlatego, decydując się na zwiększone spożycie oleju pestek z dyni, trzeba pamiętać o uzupełnianiu (suplementowaniu) niedoboru kwasu linolenowego dla zachowania odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.
Olej z pestek dyni zawiera niezbędne dla nas:
- witaminy: Witamina A, E, B1, B2 , C, niacyna, piroksen, Witamina H
- minerały: żelazo, fluor, jod, potas, wapń, magnez, sód, fosfor, selen, cynk.
Najważniejsze korzyści stosowania oleju z pestek dyni:
Przeciw przerostowi prostaty.
Łagodny rozrost gruczołu krokowego powodowany jest prawdopodobnie działaniem męskiego hormonu dihydrotestosteronu (DHT), który powoduje rozmnażanie się komórek prostaty. Obecny w dużym stężeniu w nasionach dyni naturalny fitosterol beta-sitosterol pomaga blokować szkodliwe skutki działania DHT, powstrzymując jego negatywny wpływ. Olej z pestek dyni posiada również łagodne steroidy - delta-7-sterine, które konkurują z hormonem DHT i prawdopodobnie zapobiegają rozmnażaniu się komórek gruczołu krokowego.
Zapobiega wypadaniu włosów.
Powiększona prostata, jak i skłonność do łysienia u mężczyzn jest prawdopodobnie w dużym stopniu spowodowana przez nadprodukcję DHT. Ten sam beta-sitosterol, delta-7-sterine i inne związki zawarte w oleju z pestek dyni pozwalają hamować negatywny efekt działania hormonu DHT na komórki prostaty, ale jednocześnie zapobiegają wypadaniu włosów.
Zwalcza pasożyty jelitowe.
Przyjmowany na czczo, z rana, posiada niezwykłą zdolność do niszczenia szkodliwych organizmów, na przykład takich jak powszechnie znany tasiemiec, glista ludzka, owsiki. Ważne jest by pamiętać, że paraliż działa tylko przez ograniczony czas i dlatego powinno się użyć dodatkowo środek przeczyszczający, mniej więcej po godzinie od spożycia oleju z pestek dyni. Generalnie zaleca się, aby kontynuować leczenie przez kilka dni, z kilkoma dniami przerwy, a potem powtórzyć cały proces w ciągu kilku tygodni.
Cholesterol i choroby układu krążenia.
Olej z pestek dyni jest bardzo bogaty w fitosterole, które pomagają redukować zły cholesterol LDL obniżając jego wchłanianie oraz zmniejsza ryzyko choroby serca.
Zwalczanie artretyzmu.
Spożywanie oleju z pestek dyni bardzo korzystnie wpływa na stawy. Wysoki poziom antyoksydantów, kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych w oleju pomaga zmniejszać stany zapalne u osób cierpiących na artretyzm.
Zespół jelita drażliwego.
Wysokie stężenie kwasów tłuszczowych zmniejsza zapalenie przewodu pokarmowego i wielu ludzi zauważa, że przy regularnym jego spożywaniu, wyraźnie zmniejszają się objawy tej przykrej dolegliwości.
Ponadto olej wspomaga leczenie miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, reguluje przemiany hormonalne i metaboliczne w organizmie. Jest pomocny w depresjach i osłabieniach psychicznych i mocno stymuluje układ odpornościowy, co jest bardzo istotne zwłaszcza jesienią. Reguluje także zaburzenia trawienia u dzieci.
Olej dyniowy zastosowanie:
Olej z pestek dyni - zastosowanie w kosmetyce
Olej z pestek dyni wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem, koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne. Kolejną z jego zalet jest wspieranie kuracji
antycellulitowych. Ponadto pomoże uporać się z bliznami - w tym z rozstępami. Ze względu na ciemną oraz intensywną barwę, która może przyczynić się do zabarwienia skóry, przed użyciem lepiej go rozcieńczyć niewielką ilością wody lub innego, jasnego oleju.
Wpływa korzystnie także na włosy. Sprawia, że są mocniejsze i bardziej lśniące, a końcówki mniej rozdwojone.
Olej z pestek dyni - zastosowanie w kuchni
Olej z pestek dyni ma charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Wyróżnia się ciemnozielonym kolorem, przez co jest jednym z najciemniejszych olejów. Oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Dobrze komponuje się także z deserami - można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika.
Jak go stosować?
Dzieciom do lat 9 podajemy 1 łyżeczkę oleju dziennie. Starajmy się też jak najczęściej dodawać go do surówek i sałatek. Aby wzmocnić odporność dziecka, warto spróbować smarować olejem gardło, a w razie kataru, wkrapiać go do nosa (4 razy dziennie po 1 kropli). Dorośli - osłonowo, warto spożywać 1 łyżeczkę oleju 3 razy dziennie.
Jak przechowywać?
Olej z pestek dyni należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza. Pomimo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych, które zwykle szybko się utleniają i jełczeją, olej może być przechowywany nawet do 3 miesięcy (oczywiście w szczelnym opakowaniu). Najlepiej jednak przechowywać go w lodówce. Może on wtedy tężeć, co ustępuje niedługo po jego wyjęciu.