Zdjęcie butelek olejów w ogrodzie

Dr Gola - Olej z czarnuszki siewnej

Czarnuszka siewna

Nazywana czarnym kminkiem roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Wspominana już w zapisach biblijnych. Starożytni uważali, że czarnuszka „leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. Ma właściwości antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne i ochronne. W krajach Bliskiego Wschodu wierzy się w to, że żucie profilaktycznie dla zdrowotności 10 ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby.

Substancje zawarte w czarnuszce: różnorodne. kwasy tłuszczowe: fosfolipidy i fitosterole; cenne flawonoidy i równie cenne saponiny; białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany; alkaloidy; olejek eteryczny; witaminy A, E, F, B1, B3, B6; biotynę; związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu. Przeciwwskazań do jej stosowania w zasadzie brak. Jedynie podczas ciąży i karmienia należy jej stosowanie skonsultować z lekarzem.

Właściwości czarnuszki:

Ma działanie immunoprotekcyjne.

Wzmacnia układ odpornościowy.

Poprawia samopoczucie alergikom.

Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów.

Pomoże uporać się z anemią.

Podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.

Naukowcy podejrzewają, że stoi za tym spora zawartość tymochinonu. Podanie czarnuszki powodowało w ciągu 3-10 dniowej kuracji zahamowanie wzrostu patogenów, w tym również Candida Albicans.

Ma również działanie przeciwpasożytnicze.

Olej wykazuje działanie przeciwtasiemcowe u dzieci chorujących na tasiemczycę. Jest też skuteczna w przypadku zakażeń przywrą. Zwalcza również owsiki, blastocytozę, a nawet włośnia krętego.

Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania.

Zapobiega uszkodzeniom wywołanym promieniowaniem jonizującym w radioterapii. To ważna informacja dla tych, którzy poddawani są naświetlaniom promieniami w radioterapii chorób nowotworowych.

Pomaga pozbyć się nadciśnienia.

Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, zapobiega rozwoju miażdżycy.

Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.

Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych.

Działa przeciwwrzodowo na żołądek.

Przynosi także ulgę w przypadku symptomów refluksu żołądkowo-przełykowego.

Ma działanie cytotoksyczne - przeciwnowotworowe.

Hamuje namnażanie i rozwój komórek rakowych. Ma też zdolność wywołania apoptozy (zaprogramowanej śmierci) komórek rakowych - działa silnie antyutleniająco zwłaszcza w przebiegu białaczki, nowotworów okrężnicy, płuc, macicy, prostaty, piersi, jelita grubego, wątroby, mózgu czy nawet wyjątkowo niebezpiecznego i podstępnego raka trzustki. Czarnuszka nie czyni przy tym szkody komórkom zdrowym.

Pomaga opanować zmiany skórne.

Olej stosuje się w przypadkach trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry, grzybicy skóry, wysypek, zmianach wywołanych zakażeniem bakteryjnym lub poparzeniem słonecznym.

Ma działanie antycukrzycowe.

Reguluje poziom cukru we krwi, chroni trzustkę, sprzyja jej regeneracji i proliferacji wysp trzustkowych beta odpowiedzialnych za produkcję insuliny.

Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki.

Zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie czy też leki, czarnuszka chroni te dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego.

Chroni przed osteoporozą.

Zwiększa gęstość mineralną kości.

Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy.

Ma działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe, zwiększa naszą odporność na stres, pomaga w zwalczaniu symptomów epilepsji czy choroby Parkinsona.

Doskonała na problemy z włosami.

Przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów, pozwala pozbyć się łupieżu i spowodowanego stanem zapalnym swędzenia, pobudza porost włosów i zwiększa gęstość czupryny.

Przyspiesza gojenie się ran.

Owrzodzenia, skaleczenia, rozpadliny, zmiany ropne itd. zagoją się szybciej dzięki czarnuszce.

Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy.

Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących. Dobra wiadomość dla panów jest taka, że czarnuszka naturalnie podnosi u nich poziom testosteronu.

Pomocna dla astmatyków (zwłaszcza dzieci).

Poprawia wydolność płuc, zmniejsza bądź niweluje świszczący oddech co pozwala zmniejszyć dawki konwencjonalnych inhalatorów.

Czarnuszka - jak stosować?

W kuchni profilaktycznie, jako przyprawa:

zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni jednak przewodu pokarmowego, ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą). Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw.

W postaci naparu:

parzymy jak herbatkę, czyli zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzymy ok. 20 minut i odcedzamy. Taki napar można osłodzić miodem. Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów oraz wewnętrznie (pijemy 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).

W postaci oleju:

do stosowania zewnętrznie na skórę lub włosy oraz wewnętrznie (łyżeczka oleju z czarnuszki 2-3 razy dziennie, dzieci połowę tego).

W postaci nalewki:

pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar.

W postaci ziołomiodu:

na każdą łyżkę miodu dać łyżeczkę zmielonej czarnuszki i utrzeć razem na papkę, bardzo pomocną przy przeziębieniu: działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Papkę można też stosować zewnętrznie na skórę w postaci maseczki, a jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej do peelingu.